Vi er desværre alt for dårlige til at udnytte udlændinges kompetencer

Publiceret i Børsen 24. februar 2022

Jeg talte med en direktør som undrede sig. Han havde i sin virksomhed snakket med en rengøringsassistent, der viste sig at have en bachelor i miljø. En anden rengøringsassistent som arbejdede i virksomheden, var uddannet atomubådsfysiker. En tredje rengøringsassistent var regnskabsuddannet.

Og jeg har selv undret mig.

Ved et møde med Integrationsrådet, talte jeg fx med en uddannet ingeniør, som skulle i gang med en SoSu uddannelse. Kommunens medarbejder syntes den uddannelse, var et helt indlysende valg. Da jeg spurgte nærmere ind til, om flygtningens ingeniøruddannelse måske kunne pege i en anden retning, havde kommunens medarbejder ingen holdning til spørgsmålet. Den uddannede ingeniør så interesseret ud, men han fornemmede hurtigt, at drøftelsen ikke gav den bedste stemning.

Men jeg tror, vi bliver nødt til at stille nogle flere ubehagelige spørgsmål.

Der er nogle kommuner og jobcentre som for det første ikke har det store kendskab til andre jobs og uddannelser end de gængse. For det andet er jeg bange for, at interessen for udlændinges faglighed er meget lille. Der er heller ikke kendskab til noget så normalt, som at starte egen virksomhed.

Lad os nu i stedet bygge videre ovenpå de potentialer, folk beviseligt har med sig. Vi har brug for viden indenfor mange forskellige faggrene. Det er ikke længere tilstrækkeligt, at kommunen og jobcentrene råder næsten alle til at tage en SoSu uddannelse eller et rengøringsjob eller et job som taxachauffør.

Det må være muligt, at jobcentrene videregiver en liste til vores virksomheder over folks kompetencer. Det ville selvfølgelig være bedst, at der i højere grad kunne ske meritoverførsel af de uddannelser folk kommer med. Debit og kredit er jo ens, uanset om man er dansk eller kommer fra Ukraine.

Men selvom uddannelserne ikke kan meritoverføres, er der masser af virksomheder, der er interesseret i udlændinges kompetencer.

Jeg ved, at der er kommuner som matcher virksomheder med særligt flygtninges kompetencer. Og det skal vi have udbredt til flere kommuner og til flere typer af udlændinge. Vores virksomheder har så meget brug for ekstra hænder.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *