Radikale sprang fra boligaftale i sidste øjeblik: “Vi havde ønsket mere på den grønne dagsorden”

Altinget d. 26/11 2021

Radikale Venstre forlod forhandlingerne om udmøntning af milliarder fra Nybyggerifonden, fordi partiet savnede en stærkere grøn profil i aftalen, siger boligordfører.

Radikale Venstre sad med indtil sidste øjeblik.

Men efter halvanden måneds forhandlinger om et samlet beløb på ti milliarder kroner fra Nybyggerifonden til almene boliger, valgte partiet fredag morgen at trække sig fra forhandlingslokalet, kort inden aftalen blev fremlagt. 

Når det kom til stykket, savnede partiet en stærkere grøn profil i aftalen, fortæller boligordfører Susan Kronborg. 

“Der er forskellige årsager til, at vi ikke er med. For det første, så synes vi ikke, at vi har nået vores grønne ambitionsniveau. Det er en historisk chance, at vi får bygget bæredygtigt i stor skala. Det er ikke hver dag, at vi bygger 22.000 almene boliger. Vi havde ønsket mere på den grønne dagsorden,” siger hun.

Partierne bag den nye aftale sætter i alt 100 millioner kroner af til at fremme bæredygtigt bygger i almensektoren. Det var ikke nok for Radikale. 

“Vi foreslog 150 millioner. Det var spiseligt for os ambitionsmæssigt. Men det skal også siges, at det ikke er bæredygtigt, at man river ned i ghettoen og så bygger et andet sted,” siger Susan Kronborg med henvisning til parallelsamfundslovgivningen, som Radikale Venstre heller ikke er en del af. 

Det har vel ikke så meget at gøre med den her konkrete aftale?

“Nej, men når vi tænker på København, er der også det problem, at vi er bange for, at aftalen er fugle på taget. Vi ved ikke, hvor man rent faktisk har tænkt sig at bygge,” siger hun.

Er det de 50 millioner kroner, der betyder, at I ikke er med i aftalen?

“Vi synes, at lige med hensyn til den bæredygtige del, var det her en historisk chance for at rulle det bæredygtige byggeri ud. Man ville kunne drage erfaringer fra en kæmpestor bygningsopgave. Men det var ikke kun det.” 

Flere studieboliger

Ud over et stærkere grønt islæt i aftalen savnede Radikale Venstre en stærkere prioritering af nye studieboliger.

Det var gennem forhandlingerne ellers lykkedes partiet at rykke regeringen på antallet af boliger til de studerende,

Aftalen betyder, at der bliver taget beslutning om at etablere dobbelt så mange studieboliger, som det blev foreslået i udspillet.

Men det var ikke nok for Radikale Venstre. 

“Der er ingen tvivl om, at de 4.000 kollegieværelser er et super godt aftryk, som vi har fået. Men vi ville gerne have haft flere. Det skaber flyttekæder og ledige boliger andre steder, fordi de unge gerne vil have det fællesskab, der er på kollegierne.”

Hvor mange flere skulle I have haft?

“Det er rigtig svært at sætte tal på. Jeg synes heller ikke, at man skal fortsætte forhandlingerne, efter at de er afsluttet. Men når vi tæller sammen, synes vi ikke, at vores ønsker blev imødekommet.”

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) kvitterede ved pressemødet fredag for Radikale Venstres indflydelse i forhandlingslokalet. 

“De radikale har siddet med i forløbet og har egentlig også fået nogle markante fingeraftryk, men de har til sidst valgt at stå uden for. Jeg vil sige, at de har været meget positivt med,” sagde ministeren, der afviste at gisne om, hvorfor hans radikale forhandlingspartner alligevel ikke ville være en del af aftalen. 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *