Vi kan ikke være bekendt, at der mangler kollegieværelser

10. november 2021 Vejle Amts Folkeblad.

Vi kan ikke være bekendt, at der mangler kollegieværelser i de byer, som har uddannelsespladser. Hver anden studerende har oplevet problemer med en udlejer og eksempelvis ikke fået depositum tilbage. Derfor kæmper vi for flere kollegieværelser i boligudspillet.

Tankegangen er samtidig, at de unge foretrækker fællesskabet på et kollegie, flytter fra lejlighederne og dermed øger boligmassen.

Bygning af f.eks. 8000 flere kollegieværelser vil frigive lejligheder til andre befolkningsgrupper.

Det giver også meget mere mening at bygge kollegier i stedet for, at vi nedriver almennyttige lejligheder i ghettoen for derefter at bygge lejligheder et andet sted.

Vi bliver dog nødt til at se på ventelistesystemet. Vi har et problem, når lærlingen med den minimalt højere lærlingeløn, kommer bag i køen.

Vi skal nemlig blande os med hinanden og også have unge lærlinge ind på kollegierne. Lærlinge skal også være med i fællesskabet sammen med andre unge under uddannelse.

Vi skal nemlig blande os med hinanden og også have unge lærlinge ind på kollegierne. Lærlinge skal også være med i fællesskabet sammen med andre unge under uddannelse.

Det vil derudover være oplagt, at et nyt ventelistesystem også kunne tage højde for unge hjemløse. Her er det meget vigtigt, at vi skelner mellem kollegieværelser og billige boliger.

Det kan desværre blive en negativ incitamentsstruktur, hvis man som hjemløs får adgang til en billig bolig i det indre København.

Der kunne videre også aftales 10 pct. kommunal anvisningsret på alle kollegier. Socialforvaltningen i København har således en aftale med Øresunds Kollegiet, som stiller 10 pct. af deres boliger til rådighed for mennesker med sociale udfordringer.

I den forbindelse er det værd at bemærke, at Kraka har undersøgt, at det ikke kan betale sig at sende unge hjemløse ud i en lejlighed i f.eks. Ringsted, da de unge vender tilbage til deres venner. Det er meget tankevækkende.

Radikale går således ind i forhandlingerne med masser af ideer. Vi foreslår f.eks. boligstøtte også til kollegieværelser, dvs. afskaffelse af dobbeltkøkkenkravet.

Når der er et fælleskøkken, bør der ikke samtidig være krav om tekøkken på hvert kollegieværelse for at opnå en boligstøtte. Vi vil jo netop gerne have den samhørighed, som et fælleskøkken skaber. Det er derfor kontraproduktivt at trække støtten fra kollegierne.

Der er også et problem med almennyttige boliger, som er beliggende så centralt, at folk aldrig flytter, arver lejekontrakten og bliver boende i generationer.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *