Spørgsmål til Tesfaye. Er højere gebyr nødvendigt eller benspænd for ansøgere til statsborgerskab?

  • Århus Stiftstidende, 17. november 2021

DEBAT: Hvordan kan udlændinge-og integrationsministeren forhøje gebyret for ansøgning om statsborgerskab med 200 kroner, dvs. til i alt 4.000 kroner, uden at ansætte flere årsværk? For indeværende er situationen den, at ministeren sætter gebyret op, men udelader at ansætte flere årsværk. Det betyder, at ministeren reelt kræver yderligere betaling som vederlag for en forlænget sagsbehandlingstid.

Ministeren har således ikke dokumenteret, at der er øgede udgifter til yderligere årsværk sådan, at forhøjelsen af gebyrindtægterne svarer til yderligere administrationsomkostningerne.

Jeg har derfor spurgt, om ministeren kan kommentere på, om situationen er den, at man reelt kræver yderligere betaling som vederlag for en forlænget sagsbehandlingstid? Det spørgsmål har jeg stillet skriftligt til Mattias Tesfaye og har modtaget et meget fint forsøg på ikke at svare.

Det kan meget vel være, at der er flere arbejdsopgaver i forbindelse med den nye indfødsretsaftale.

Men så længe det blot medfører længere sagsbehandlingstid, burde det være soleklart for enhver, at der ikke er ekstra omkostninger til administration.

Det koster gennemsnitligt 10.000 kroner i gebyr at få et statsborgerskab, inklusiv permanent opholdstilladelse. For et ungt menneske er 5.000 kroner for permanent opholdstilladelse, 700 kroner for en indfødsretsprøve og 3.800 kroner for indsendelse af statsborgerskabsansøgning rigtig dyrt.

Og nu har ministeren fremsat lovforslag om at forhøje gebyret med endnu et ryk opad. Det er ikke længere siden end 2018, at gebyret blev forhøjet fra 1.200 kroner til 3.800 kroner med virkning fra 1. januar 2019. Jeg må derfor spørge minister Mattias Tesfaye, om det i virkeligheden handler om at lave benspænd for ansøgere? Grundlovens paragraf 43 bestemmer, at der ikke må opkræves nogen form for skat uden, at det er bestemt ved lov. Det betyder, at ministeren skal dokumentere, at gebyrforhøjelsen svarer til øgede omkostninger til administrationen.

Det er ikke tilstrækkeligt, at ministeren kommer med skønsmæssige overvejelser.

Ministeren må dokumentere meromkostninger eller skaffe en lovhjemmel til en særskat for dem, som ansøger om statsborgerskab.

Ministeren har altså på sædvanligvis svaret udenom på spørgsmålet om, hvorvidt der er afsat flere årsværk på opgaven. Vi må forstå, at der er øget administration ” som følge af det indførte beskæftigelseskrav samt øgede udgifter til udarbejdelse af værdispørgsmål”.

3 kommentarer

  1. Wow, awesome blog structure! How long have you been running
    a blog for? you made blogging glance easy.
    The overall look of your web site is fantastic, let
    alone the content material! You can see similar here e-commerce

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *