Debat: INDFØDSRET

Publiceret i Politiken 25. april 2021

Susan Kronborg, indfødsretsordfører for Radikale Venstre: Socialdemokratiet, Venstre, Konservative samt Liberal Alliance har indgået en politisk aftale om vilkår for tildeling af statsborgerskab.

Samlet er det Radikale Venstres opfattelse, at aftalekredsen har indgået en aftale om tildeling af statsborgerskab, som forventeligt er i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Aftalen ophæver bærende retsstatsprincipper og erstatter disse med sindelagskontrol.

Aftalen indeholder således den noget ukonventionelle betragtning, at tildeling af statsborgerskab afhænger af om man har ‘ valgt Danmark og grundlæggende danske værdier og retsprincipper til’.

Aftalen ulejliger sig ikke med at definere hverken ‘ danske værdier’ eller ‘ danske retsprincipper’.

Den politiske aftale fastslår heller ikke, hvordan det skal afgøres, hvorvidt ansøgeren til statsborgerskab de facto har foretaget de krævede ‘ valg’, men aftalen lægger op til ‘ individuelle samtaler’ hvor ‘ nogen’ så skal udøve en form for sindelagskontrol. Om den nu introducerede ansøgningsproces mest giver mindelser om Kafkas ‘ Processen’ eller kong Minos’ labyrint, er en smagssag, for resultatet er det samme: Mange dygtige borgere, som Danmark har brug for, hindres i at opnå fulde (statsborger-) rettigheder i Danmark. Derfor er Radikale Venstre ikke en del af aftalen.

1 kommentar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *