Født og opvokset i Danmark: Derfor frygter Nadia alligevel at blive smidt ud af landet

Aarhus Lokalavis bragt interview 22. april 2021

”Uenighed på Borgen

Susan Kronborg, der er indfødsretsordfører for Radikale Venstre forstår heller ikke, hvorfor studietiden ikke tæller med i beregningerne, når det skal vurderes, om en person har været i fuldtidsbeskæftigelse eller ej.

“Vi vil hos De Radikale meget gerne have, at uddannelse skal tælle lige så meget som fultidsbeskæftigelse, når man skal have en permanent opholdstilladelse. Det, synes vi, er fuldstændig indlysende,” siger Susan Kronborg til Lokalavisen Aarhus.

(..)

Erklæringsreglen

Som modsvar på dette anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at indfødsretsloven ændres, så ikke-nordiske unge på lige fod med de nordiske unge, der er født og/eller opvokset i Danmark, får adgang til dansk statsborgerskab efter erklæringsreglen i indfødsretsloven, som det tidligere har været muligt.

Indtil en lovændring i 2004 var det muligt for alle ustraffede unge unge mellem 18-23 år at få et dansk statsborgerskab, hvis forinden havde boet i Danmark i ti år. Dengang skulle de blot afgive en erklæring til myndighederne om deres ønske om at blive statsborgere.

Susan Kronborg fra Radikale Venstre har sammen med to andre folketingsmedlemmer fremsat et beslutningsforslag til Folketinget, hvor de udtrykker ønsket om at genindføre paragraf 3A i indfødsretsloven, der var gældende fra 2014 til 2016, og som i store træk minder om den tidligere lov, som blev ændret i 2004. Beslutningsforslaget behandles første gang 10. maj i Folketinget.

De næste fire år

Indtil forslaget behandles må Nadia Matoussi væbne sig med tålmodighed. Og selvom forslaget bliver fremlagt, er det langt fra sikkert, at der kommer til at ske ændringer, og hun må i stedet se frem til endnu en gang at skulle ansøge om en midlertidig opholdstilladelse for de kommende fire år.

“Jeg må bare vælge at sige, at det er sådan, det må være. Jeg må leve med det,” siger Nadia Matoussi, der er bekymret for, hvor længe der går, inden hun kan få en permanent opholdstilladelse.

“Men jeg synes, det er synd, hvis jeg en dag skal have børn, at de kommer til at være andenrangsborgere. Selvom deres mor er født i Danmark, vil de, ligesom mig, have en midlertidig opholdstilladelse,” siger hun.

Skulle det med tiden lykkes for Nadia Matoussi at få en permanent opholdstilladelse, vil hun fortsat kæmpe.

“Lige nu er jeg på det nederste trin. En permanent opholdstilladelse vil være næste skridt, men så er der lige et trin mere, der hedder dansk statsborgerskab. Det vil jeg have ligesom andre danske børn, der som mig er født og opvokset i Danmark,” siger hun til Lokalavisen Aarhus.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *