Indfødsretsudvalget uddeler statsborgerskaber som ved et lotteri. Det kan ikke fortsætte

Publiceret i Information 22. april 2021Af Susan Kronborg, indfødsret- og fiskeriordfører for De Radikale

LÆSERBREVE

Dispensationssagerne i Indfødsretsudvalget får ikke en reel sagsbehandling, men en politikerbehandling efter tilfældighedernes princip.

Derfor er det ærgerligt, at den nye indfødsretsaftale ikke gør noget ved problemet, skriver indfødsret- og fiskeriordfører for De Radikale Susan Kronborg i dette debatindlæg

Med de regler, Socialdemokratiet agerer kustode for på indfødsretsområdet, er der tale om et lotteri. De sagstyper, der ender i Indfødsretsudvalget, er således ikke rigtig sagsbehandling, men politikerbehandling efter tilfældighedernes princip.

Som eksempel kan jeg nævne to handicappede brødre. De var født mentalt retarderede, kommunikerede kun med mimik og havde begge et kompetenceniveau som treårige. Den ene fik af Indfødsretsudvalget dispensation og den anden afslag. Det fremgår af en høring i Folketinget i 2017. Begrundelseskravet i Forvaltningsloven skal sikre mere korrekte afgørelser, og det samme gælder begrundelseskravet i statsborgerretskonventionen ved behandlingen af statsborgerskabssager. Det er ikke bare unødvendige formelle regler. Når der ikke er korrekt begrundelse, vil der som konsekvens heller ikke være information om, hvorvidt ligeartede sager behandles ens. Vi ender med vilkårlig behandling. Det tragiske er, at vi med Grundloven netop ville undgå kongens ‘skalten og valten’, men den tavshedsbelagte politikerbehandling har præcis samme konsekvens – at statsborgerskaber gives ved lotteri med rig mulighed for praksisafvigelser.

Som det anføres i høringen i 2017, er der ingen linje i afslagene som i ovennævnte eksempel, hvor den eneste forskel var, at den ene bror var platfodet. De rådgivere som beskæftiger sig med området kan nævne mange andre tilfælde, hvor det ingen mening giver, at den ene klient får afslag, imens den anden får dispensation. Indfødsretsområdet er altså en retlig katastrofe uden garantier for rigtige vurderinger. Ved forhandlingsbordet har jeg derfor insisteret på, at sagerne fjernes fra udvalget. Det er ikke nok at sige, at man lover på spejderære at vurdere konkret og individuelt efter reglerne, mens man lader tilfældighederne afgøre det bag lukkede døre. Men som det kan konstateres af den nye indfødsretsaftale, er det dog ikke lykkedes at få sagerne ud af Indfødsretsudvalget. Lotteriet om statsborgerskab fortsætter.

1 kommentar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *