Udlændingestrammer politik rammer også helt almindelige danskere

Publiceret i Berlingske som Dagens Brev 23. februar 2021

Udlændingestrammer politik rammer også helt almindelige danskerePas på hvis du som helt almindelig dansker tager til udlandet og får et barn, imens du er udstationeret eller ansat i en udenlandsk filial. Det kan få konsekvenser for din søn eller datter, hvis de er født i udlandet. Selvom din søn eller datter har dansk pas, har modtaget valgkort mv., kan de i visse situationer blive afkrævet bevis for det danske statsborgerskab, de rent faktisk har.Rigtig mange kender ikke til “bevis for dansk indfødsret”, og ved derfor ikke, at de skal søge. Eller hvis de har hørt om det, tror de, at de ikke selv kan få behov for et bevis for dansk indfødsret, fx fordi de har boet i Danmark næsten hele deres liv og derfor opfylder alle krav til automatisk at få og bevare dansk indfødsret. Så for alle de, som er danske statsborgere, men født i udlandet og derfor kan få behov for at fremvise et bevis for dansk indfødsret, har jeg har spurgt Udlændinge- og Integrationsminister Matthias Tesfaye om:1) Hvilke danske statsborgere født i udlandet kan blive afkrævet at fremvise “bevis for dansk indfødsret”?,

2) Hvilke efterkommere af danske statsborgere, kan blive afkrævet deres danske forældres “bevis for dansk indfødsret”?

3) I hvilke situationer kan man blive afkrævet beviset? og

4) Hvad er lovgrundlaget for at afkræve danske statsborgere at fremvise deres eget eller forældres “bevis for danske indfødsret” ved fornyelse af deres danske pas?Baggrunden for spørgsmålene er, at reglerne er uklare og de rammer helt almindelige danske statsborgere på et uforudsigeligt tidspunkt i deres liv. De har ret til at få beviset, men de skal igennem en bureaukratisk proces, der ofte tager flere år. Så for alle de, som er danske statsborgere, men født i udlandet og derfor kan få behov for at fremvise et bevis for dansk indfødsret, er det nogle meget vigtige spørgsmål.Mange som fx er født i et EU-land tror, at kravet ikke gælder dem, men danske diplomater får en anden vejledning, når de trænes i konsulære opgaver. Derfor kan det være meget vigtigt at få afklaret, hvor mange danske statsborgere, som lever i uvidenhed om, at de en dag kan blive afkrævet deres eget eller deres forældres bevis på dansk indfødsret.

 

Retsstaten er således aflyst på udlændingeområdet og medfører en afsmitning og sammenbrud af retsprincipper i hele ministeriet. Problemet rammer danske statsborgere, herunder danskere, som udelukkende har dansk statsborgerskab. Jeg håber, at ministeren og de andre indfødsretsordførere i forbindelse med de forhandlinger som pågår i disse dage – husker at se på forholdet for danske statsborgere født i udlandet!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *