Pro et Contra: : Statsborgerskab og bandekriminelle

Publiceret Berlingske 13. februar 2021

Det er ikke fordi vi i det Radikale Venstre har som bærende værdi at sikre særlig omsorg for ”bandekriminelle” eller disses bevarelse af statsborgerskab. Og også RV ønsker at bekæmpe organiseret kriminalitet med ethvert til rådighed stående lovligt middel. Men vi har som bærende værdi, at Danmark overholder de konventioner som Danmark har tilsluttet sig: Dels fordi vi støtter retsprincipper, også de internationale, dels fordi et lille land som Danmark ville være ilde stedt, såfremt større, og stærkere magter med inspiration fra Danmark – indledte et folkeretligt fribytterkaos uden hensyntagen til internationale aftaler.
Vi kan da også se, at Radikale Venstre deler denne forståelse med regeringen, som givetvis gerne ville følge Venstre helt ud på planken – det fremgår af statsministerens og integrationsministerens seneste kronik -, men som alligevel læser konventionen på samme vis som Radikale Venstre, og heldigt nok – som Justitsministeriet.
Og konventionen sætter grænser for vores råderum, når det kommer til at fratage statsborgerskab også fra personer med dobbelt statsborgerskab. Konventionen fastslår således udtømmende, at det kun kan ske, såfremt der er tale om en trussel mod statens sikkerhed. Typetilfælde er med sikkerhed terrorisme og højforræderi, men ”alvorlig organiseret bandekriminalitet”, er ikke omfattet af konventionens undtagelsesbestemmelse. Med konventionens ord kan ”Fortabelse kun komme på tale i tilfælde af en handlemåde som er til alvorlig skade for en stats vitale interesser”. Og som Justitsministeriet har anført, vil også den bandekriminelle kunne fratages statsborgerskab – vel at mærke hvis bandemedlemmet begår terrorisme…
På den baggrund er Venstres forslag indholdsløst, medmindre V stærkt mod forventning er konverteret til et konventionsbrydende parti.
En vis ”virkning” vil V’s forslag dog have, men det er mere en slags bivirkning. Gennemføres V’s forslag, må det forventes at Menneskerettighedsdomstolen vil tilkende de pågældende erstatning fra den danske stat. Det indebærer reelt, at vi skatteydere kommer til at finansiere den organiserede kriminalitet. Den pris vil vel selv Venstre ikke betale i jagten på at vinde strammer-kapløbet.
Radikale Venstre er derfor imod Venstres forslag. Dels fordi det udløser et konventionsbrud, der kunne danne en for Danmark særdeles ugunstig præcedens. Dels fordi Radikale Venstre ikke vil risikere, at skatteyderne kommer til at skulle betale erstatning til bandekriminelle. Læs gerne min infight med Morten Dahlin fra Venstre i Berlingskes Pro et Contra: : Statsborgerskab og bandekriminelle

11 kommentarer

 1. Wow, amazing blog layout! How lengthy have you been running
  a blog for? you made running a blog glance easy. The overall glance of your website is wonderful,
  let alone the content material! You can see similar here najlepszy sklep

 2. Heya i am for the primary time here. I found this board and I find It truly
  useful & it helped me out a lot. I’m hoping to present something again and help others like you helped me.

  I saw similar here: E-commerce

 3. Hey! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Cheers! You
  can read similar text here: Dobry sklep

 4. Howdy! Do you know if they make any plugins to help
  with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Many thanks! You can read similar art here: Sklep internetowy

 5. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine
  Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Thank you! You can read similar art here: Auto Approve List

 6. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with
  Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share.
  Kudos! You can read similar text here: Scrapebox List

 7. Wow, amazing weblog layout!
  How lengthy have you been running a blog for? you made running
  a blog look easy. The whole look of your site is wonderful, let
  alone the content material! I saw similar here prev next and that was wrote
  by Elijah97.

 8. Wow, amazing weblog format!

  How long have you been blogging for? you make running a blog glance easy.
  The total glance of your web site is wonderful, let alone the content!
  You can see similar here prev next and that was wrote by
  Jeffery02.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *