Fædrebarsel er det nye sort

Debatindlæg publiceret i Jyllandsposten den 14. februar 2019. EU øremærker fædrebarsel og forbedrer dermed EU-landenes økonomier. Fædrebarsel medfører flere erhvervsaktive kvinder og dermed en bedre udnyttelse af det råstof ethvert land har. Kvinder er jo halvdelen af et lands talentmasse.

Fædrebarsel er det nye sort 

Af Susan Kronborg

Folketingskandidat for Radikale Venstre i Østjylland, opstillingskreds Skanderborg – Odder – Samsø

Fædrebarsel er det nye sort 

EU øremærker fædrebarsel og forbedrer dermed EU-landenes økonomier. Fædrebarsel medfører flere erhvervsaktive kvinder og dermed en bedre udnyttelse af det råstof ethvert land har. Kvinder er jo halvdelen af et lands talentmasse.

Men vi skal sætte standarden højere end det. Der skal være lige vilkår for barsel uanset køn.

For at bruge en analogi – nu har moren en parkeringsplads og faren har adgang til en cykelparkering. Jeg vil give begge forældre adgang til hver deres parkeringsplads så at sige. Kvinden får derved ikke en mindre parkeringsplads. Manden er ikke tvunget til at bruge sin parkeringsplads.

Ved at give lige vilkår ved barsel opnås følgende:

  • Lige adgang for kvinder på arbejdsmarkedet. Desværre som det er nu – ser en arbejdsgiver på dine døtre som en udgift, imens arbejdsgiveren ser på dine sønner som en indtægt. Jeg stiller det lidt skarpt op, men arbejdsgivere fravælger ofte kvinder, hvis de dermed kan undgå barsel og de gener som den medfører for arbejdsgiveren.
  • Lige adgang for mænd i tilknytningen til børnene og et brud med de sociale spilleregler.  Der er i øvrigt undersøgelser i Sverige og Ungarn som viser, at jo længere barsel faren tager jo mindre bliver risikoen for skilsmisse. Den statistiske signifikans er særlig høj hos veluddannede ægtepar. Skilsmisseraten i Danmark er på 50 pct. Om ikke andet kan den statistik måske gøre indtryk på tante Berlingske

1 kommentar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *