Kun en tåbe frygter ikke klimaændringerne

  • Randers Amtsavis, 19. oktober 2022

LÆSERBREV: Sådan kunne et gammelt mundheld med god grund omskrives, for den udbrudte række af stadigt mere ildevarslende advarsler fra blandt andet FN’s klimapanel kræver omgående, omfattende og substantiel handling.

I den hjemlige debat møder vi ofte argumenter af opgivende karakter; ” Det betyder ikke noget, hvad vi gør i Danmark”, ” Udledningen i Danmark er bare en dråbe i havet” eller argumenter af passiv karakter; ” Vi skal gøre noget, men det må ikke have konsekvenser for danskerne, for så får vi ikke befolkningen med”.

Afhængig af udregningsmetode, der er bestemt ikke enighed forskerne imellem, udleder den gennemsnitlige dansker cirka tre gange så meget CO2 som ” gennemsnitsverdensborgeren”, og udledte alle mennesker på jorden samme mængde CO2 som gennemsnitsdanskeren, vurderer forskere ved DMI, at klimaet ville ” ligge i ruiner”.

Danske virksomheder og forskningsinsti tutioner har i denne sammenhæng oparbejdet en endog særdeles betydelig ” knowhow”, og det er afgørende, at der er politisk vilje til fortsat at fastholde den status: Den vilje har vi i Radikale Venstre.

Den danske eksport af vandteknologi udgør en i medierne lidt overset diamant, som fortjener langt større bevågenhed. Vi kan i Danmark nedbringe vandspild fra de typiske 70 procent i Kina, Sydamerika og USA til vores niveau på fire procent. Universitetsverdenen hjælper også med løsninger.

Videnskaben har udviklet geotermi, som henter varme fra saltholdigt vand fra jordens undergrund. Og så er der jo den nyeste forskning inden for kernekraft, hvor en dansk virksomhed også er førende, og hvor der foretages omfattende forskning i at udvikle en ny, sikker, ” minireaktor” på salt, der tillige vil kunne udnytte radioaktivt affald fra allerede eksisterende atomkraftværker.

Ovennævnte tiltag udføres bedst, når vi er mange, så vi skal naturligvis understøtte visionære klimatiltag, også FN og EU. Lad os komme i gang.

1 kommentar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *