Drop ‘gavementaliteten’ og giv folk et statsborgerskab, hvis de skal integreres

Publiceret på Solidaritet.dk 14. september 2022

I debatten om statsborgerskab bliver det rødbedefarvede pas ofte fremstillet som en gave, man først kan få, når man er blevet rigtig dansk. Men faktisk fremmer det integrationen at gøre folk til danske statsborgere – også inden de kan Olsen Banden-filmene udenad, skriver folketingsmedlem Susan Kronborg (RV).

Dansk politik har efterhånden i årtier været præget af en stadig mere pinagtig konkurrence mellem ”stram-strammere og strammest-partierne”. De forsøger at opfinde flest mulige benspænd, uigennemskuelige barrierer, mystiske frister, krav til viden om Olsen Banden, EM92 og andre danske kulturelle højdepunkter, alt sammen med henblik på at begrænse antallet af tildelte danske statsborgerskaber.

‘Statsborgerskabs-gaven’

Idérigdommen er båret af tanken om, at jo færre der får tildelt statsborgerskab des bedre, samt den besynderlige tanke – som jo ikke ville blive accepteret i andre myndighedsforhold – at statsborgerskab er en gave’ og ikke en rettighed. Andre juridiske rettigheder som byggetilladelser, skattefradrag eller ret til behandling på landets hospitaler, er naturligvis ikke en ‘gave’ – men en rettighed, der udløses efter objektive kriterier i en retsstat.

I Indfødsretsudvalget oplever jeg jævnligt denne uvilje mod at tildele danske medborgere statsborgerskab, selv om de udfører et vigtigt arbejde, og betaler skat til selvsamme stat. Den bagvedliggende begrundelse er jævnligt en mistro til, at de ikke er integreret i det danske samfund, og aldrig kan blive det. Senest har dette givet sig udslag i et ønske om at opdele ansøgere til statsborgerskab efter religiøs overbevisning, med henblik på at kunne stemme nej til muslimske ansøgere.

Statsborgerskab fremmer integrationen

Ny forskning viser imidlertid at tildeling af statsborgerskab kan have en endog særdeles gunstig virkning for integrationen.

Således viser en undersøgelse fra Aalborg Universitet, der udkom i foråret, at statsborgerskab er fremmende for integrationen. Undersøgelsen sammenligner to grupper af ikke-vestlige immigranter, hvor den ene gruppe havde erhvervet sig dansk statsborgerskab i 1995-2000 mens den anden stadig ikke havde opnået statsborgerskab i 2020. Resultaterne viser, at immigranter med statsborgerskab i øget grad var i arbejde og havde taget en uddannelse.

Og det er jo ikke raketvidenskab: Naturligvis vil de borgere, der nyder fulde statsborgerskabsrettigheder, som udgangspunkt føle en solidaritet med det samfund, der har tildelt dem disse rettigheder. Og naturligvis vil den følelse være mere vanskelig at fremkalde hos de borgere, der har ”andenrangsstatus”, og som tvinges ud i et håbløst hækkeløb, hvor bommenes placering, højde samt målstregen konstant ændres, endog med tilbagevirkende kraft. 

Der bor 640.922 immigranter i Danmark ifølge Danmarks Statistik. Af dem har kun hver tredje har dansk statsborgerskab. Danmark har således opbygget en stor ”pulje” af andenrangsborgere med begrænsede rettigheder, som Danmark ikke vil kunne undvære af hensyn til arbejdskraft.

Frem for fortsat at spilde tiden med at diskutere hvad der er ”danske værdier”, opfinde nye tests, krav og barrier, og derefter måle folk efter et kulturelt centimetermål ved indgangsdøren, burde vi møde folk der ønsker at leve i Danmark, og som opfylder sagligt velbegrundede, forudsigelige og gennemskuelige krav, med tillid.

Forskningen viser det ville være hensigtsmæssigt, ligeså almindelig snusfornuft, som Støjberg ikke har patent på, og vi kan ikke undvære arbejdskraften hvis vi fortsat har et ønske om 37 timers arbejdsuge, deltid efter behov, en rimelig tilbagetrækningsalder fra arbejdsmarkedet, og en værdig behandling af vores ældre.   

Kort sagt: Vi skal vise tillid, i stedet for at fremmedgøre.

165 kommentarer

 1. Карен Хорни (1885–1952) – американский психоаналитик.
  Родилась в Гамбурге, окончила медицинский факультет Берлинского университета.
  Под влиянием лекций К. Абрахама
  проявила интерес к психоанализу.
  Прошла личный анализ у К. Абрахама и Г.
  Закса. Была одним из первых сотрудников
  Берлинского института психоанализа.
  В 1932 году по приглашению директора Чикагского института
  психоанализа Ф. Александера переехала
  в США. В 1934 году поселилась в Нью-Йорке, где разрабатывала собственные концепции, связанные с реформированием
  классического психоанализа, за что в
  1941 году была исключена из
  Американской психоаналитической
  ассоциации. Создала альтернативную Ассоциацию развития психоанализа.
  Автор ряда статей по психологии женщины, а также
  книг «Невротическая личность нашего времени» (1937).
  «Новые пути в психоанализе» (1939),
  «Самоанализ» (1942). «Наши внутренние конфликты» (1945).
  «Невроз и развитие личности» (1950).

  клэр грейвз спиральная динамика

 2. Pingback: spiraldynamics
 3. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

 4. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and
  gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

  She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 5. Aut prodesse volunt aut delactare poetae — Поэты желают быть или полезными, или приятными.

 6. Изложение правовых норм в нормативных актах
  Санкция — это часть нормы права, в
  которой указаны правовые последствия: негативные либо позитивные.
  В уголовном и административном праве негативные санкции сформулированы
  как вид и мера наказания.
  Трудовое право и ряд других
  отраслей в качестве позитивных санкций предусматривают поощрительные меры.

 7. Das Thema Gewichtsabnahme und Fatburner sind derzeit in aller Munde.

  Viele Menschen fragen sich, was kostet Reduslim in der Apotheke und ob es wirklich wirksam ist.
  Reduslim ist ein beliebtes Nahrungsergänzungsmittel, das verspricht, beim Abnehmen zu helfen und den Stoffwechsel anzukurbeln.

  In der Apotheke kann Reduslim je nach Verpackungsgröße und Anbieter unterschiedlich teuer sein. Es ist
  jedoch wichtig zu beachten, dass der Preis von Reduslim allein nicht ausschlaggebend ist.
  Es ist entscheidend, dass man sich vor dem Kauf über die
  Inhaltsstoffe informiert und gegebenenfalls Rücksprache
  mit einem Arzt hält, um mögliche Risiken zu vermeiden.

  Da Reduslim frei verkäuflich ist, muss man nicht extra
  einen Arzt aufsuchen, um es zu erwerben. Dennoch
  ist es ratsam, vor der Einnahme eines Nahrungsergänzungsmittels wie Reduslim ärztlichen Rat einzuholen, um
  sicherzustellen, dass es keine Wechselwirkungen mit anderen Medikamenten gibt.

  Insgesamt kann gesagt werden, dass Reduslim in der Apotheke
  erworben werden kann, jedoch sollte man sich vorher gründlich informieren und gegebenenfalls professionelle Beratung in Anspruch nehmen. Abnehmen erfordert eine ganzheitliche Herangehensweise, die neben Nahrungsergänzungsmitteln auch Ernährungsumstellungen und regelmäßige Bewegung beinhaltet.
  Letztendlich ist Reduslim nur ein Hilfsmittel auf dem Weg zu einem
  gesunden Gewicht und sollte nicht als Wundermittel betrachtet werden.

  Feel free to visit my web-site: reduslim kaufen apotheke

 8. Hey! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Kudos!
  arusak-attestats24.com

  Hello to every single one, it’s truly a nice for me to go to see this site, it includes valuable Information.

 9. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!
  http://http://musey-uglich.ru/

 10. В нашем мире, где диплом становится началом удачной карьеры в любой области, многие ищут максимально простой путь получения качественного образования. Наличие официального документа переоценить попросту невозможно. Ведь именно диплом открывает двери перед всеми, кто стремится начать профессиональную деятельность или продолжить обучение в любом институте.
  В данном контексте мы предлагаем очень быстро получить любой необходимый документ. Вы сможете приобрести диплом, что является отличным решением для всех, кто не смог закончить образование, утратил документ или хочет исправить свои оценки. дипломы изготавливаются аккуратно, с максимальным вниманием ко всем нюансам. На выходе вы сможете получить документ, максимально соответствующий оригиналу.
  Преимущество данного подхода заключается не только в том, что вы сможете оперативно получить свой диплом. Процесс организован комфортно, с нашей поддержкой. От выбора подходящего образца диплома до консультаций по заполнению личной информации и доставки в любой регион страны — все под полным контролем опытных мастеров.
  В результате, для тех, кто хочет найти быстрый и простой способ получить необходимый документ, наша компания предлагает отличное решение. Приобрести диплом – значит избежать длительного процесса обучения и сразу переходить к достижению собственных целей, будь то поступление в университет или начало карьеры.
  http://seoyour.ru/

 11. В нашем обществе, где диплом становится началом удачной карьеры в любой отрасли, многие ищут максимально простой путь получения образования. Наличие официального документа об образовании трудно переоценить. Ведь диплом открывает двери перед людьми, стремящимися начать профессиональную деятельность или продолжить обучение в ВУЗе.
  Мы предлагаем быстро получить любой необходимый документ. Вы имеете возможность купить диплом, и это будет удачным решением для всех, кто не смог закончить обучение или потерял документ. диплом изготавливается аккуратно, с особым вниманием ко всем нюансам. В результате вы сможете получить 100% оригинальный документ.
  Преимущества этого подхода состоят не только в том, что вы сможете максимально быстро получить свой диплом. Весь процесс организован комфортно, с нашей поддержкой. Начав от выбора требуемого образца до консультации по заполнению личной информации и доставки в любой регион России — все под полным контролем наших специалистов.
  В результате, всем, кто пытается найти быстрый и простой способ получения требуемого документа, наша компания готова предложить выгодное решение. Купить диплом – значит избежать длительного обучения и не теряя времени переходить к личным целям, будь то поступление в ВУЗ или начало карьеры.
  http://lawdiplom.ru
  http://bel-seo.ru
  http://diplomy-samara.ru
  http://artforum.pro
  http://coaching-org.ru

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *