Den bedste integration sker gennem statsborgerskab

Lad os vise tillid til de mennesker, der kommer til Danmark

Bragt i Aarhus Stifttidende den 11. september 2022.

Det er jo logisk, at integration, ligesom så meget andet i Danmark, handler om tillid. For hvilken bedre måde er det at få andre mennesker til at føle sig velkomne end at give dem muligheder fremfor begrænsninger. For at opnå reel integration skal staten vise dets tilflyttere tillid og tiltro. Ligesom vi gør med alle andre danske borgere, der er uskyldige, indtil det modsatte er bevist”. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DEBATINDLÆG: På trods af to årtiers konkurrence mellem den siddende regering og stram, strammere og strammest-partier, der har vanskeliggjort opholdet for immigranter for ikke tale om flygtninge og asylsøgere i Danmark, har man jo stadig ikke helt knækket koden: Danmarks problem med immigranter fra en ikke-vestlig baggrund er ikke mængden, men manglen på reel accept i det danske samfund.

Spørgsmålet, der splitter mine kolleger og mig i indfødsretsudvalget på Christiansborg, er, hvorvidt statsborgerskab skal være en belønning for mennesker, der har kunnet komme igennem nåleøjet for at få dansk statsborgerskab, eller om statsborgerskab bare må få lov at være den tillid, vi har præsumptivt.

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at statsborgerskab fremmer integration. Undersøgelsen sammenligner to grupper af ikke-vestlige immigranter, hvor den ene gruppe havde erhvervet sig dansk statsborgerskab i 1995-2000, mens den anden gruppe stadig ikke havde opnået statsborgerskab i 2020. Resultaterne viser, at immigranter med statsborgerskab i øget grad var i arbejde og havde taget en uddannelse.

Skal vi ikke i stedet sikre, at de mennesker, som bor her, ikke kommer til at føle sig som andenrangsborgere, selvom de betaler den samme skat som alle os andre?

Det er jo logisk, at integration, ligesom så meget andet i Danmark, handler om tillid. For hvilken bedre måde er det at få andre mennesker til at føle sig velkomne end at give dem muligheder fremfor begrænsninger. For at opnå reel integration skal staten vise dets tilflyttere tillid og tiltro. Ligesom vi gør med alle andre danske borgere, der er uskyldige, indtil det modsatte er bevist.

Der bor 640.922 immigranter i Danmark ifølge Danmarks Statistik – hvoraf kun cirka hver tredje har dansk statsborgerskab. Er det ikke i alles bedste interesse, at de mennesker, der opholder sig i Danmark, er mest muligt integreret?

Problemet er, at vi i stedet har brugt de sidste to årtier på at diskutere, hvad der er og ikke er dansk. En målestok, der skulle kunne kvantificere og måle de værdier, der gør os danske. Spørgsmålet er imidlertid, om dette kulturelle centimetermål skal være afgørende for, at vi kan være en del af Danmark.

Så hvis man ikke er af dansk oprindelse og har sit liv, sin familie, venner og arbejde i Danmark, hvad gør man så? Skal man kæmpe en ti år lang kamp for at blive accepteret med frygten for at blive afvist?

Skal vi ikke i stedet sikre, at de mennesker, som bor her, ikke kommer til at føle sig som andenrangsborgere, selvom de betaler den samme skat som alle os andre?

Vi skal vise tillid frem for at fremmedgøre.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *