Vi kæmper om den internationale arbejdskraft

Publiceret Jyllandsposten 10. juli 2022

Nu skal vi jo nødig derhen, at der via overenskomstforhandlinger bliver inddraget helligdage eller det der er værre. Men hvis vi ikke er fremme i bussen, så bliver risikoen større for hver dag, der går. Der er ikke længere mangel på arbejdspladser, men der er mangel på arbejdskraft. Og det er baggrunden for, at det helt usædvanligt er lykkedes at få genoptaget forhandlingerne om international arbejdskraft.

Forhandlingerne strandende tidligere på året ved de andre partiers krav om at diskriminere arbejdskraften på baggrund af, hvilket land folk kommer fra, og medarbejdernes nationalitet.

Aftalen omfatter nedsættelse af beløbsgrænsen og en længere periode. En virksomhed kan komme med i en fast track-ordning allerede ved 10 fuldtidsansatte og ikke længere 20. Det bliver også automatisk muligt at arbejde i tre år efter en dansk bachelor-, professionsbachelor-, kandidat- eller ph.d.-uddannelse.

Men vi skal længere ind i kernen af udfordringen. For Danmark er i hård konkurrence med andre lande som Tyskland og England, som også mangler hænder. Vi kæmper om den internationale arbejdskraft. I den forbindelse bliver vi nødt til at erkende, at vores regler om permanent opholdstilladelse og statsborgerskab er et konkurrenceparameter, når den internationale arbejdskraft overvejer vores land.

Vi må ikke underminere motivationen hos de mange højtuddannede udlændinge, som allerede er en vigtig del af den danske arbejdsstyrke, herunder specialister og højtlønnede.

Foreningen Swid (Skilled Worker Immigrants in Denmark) oplever allerede nu, at vores regler allerede har givet Danmark et dårligt omdømme blandt den højtuddannede mobile arbejdskraft i udlandet, som ellers ville overveje at komme til Danmark. Den højtspecialiserede arbejdskraft, vi mangler så desperat, arbejder nemlig i de danske koncerner i et internationalt miljø. Her taler man sammen og hører om meget bedre og sikrere udsigter i f.eks. Tyskland, hvor der gives statsborgerskab efter fem år.

Det er altså blevet sværere for Swids medlemmer at anbefale Danmark som destination for deres højtuddannede netværk. De højtuddannede, som alligevel kommer til Danmark, vil være fristet til at forlade os igen, fordi de oplever et Danmark, hvor deres børn ikke får opholdstilladelse sammen med forældrene.

Så lad os følge aftalen om international arbejdskraft op med en automatisk permanent opholdstilladelse til femårige Benjamin og syvårige Caroline. De skal selvfølgelig kunne vokse op i det land, som deres forældre lever i.

Den nuværende situation er helt uholdbar, når vi tragter efter specialisterne, men stiller dem i udsigt, at deres børn risikerer at skulle flytte til et andet land, når de bliver 18 år. Vi må ikke underminere Danmarks gode brand i udlandet og forværre konkurrencesituationen for vores danske virksomheder.

2 kommentarer

  1. Wow, awesome blog format! How long have you been blogging for?
    you make running a blog look easy. The total look of your website is great, let
    alone the content material! You can see similar here dobry sklep

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *