Stram op Siri: Virksomhederne er bange for, hvilket bureaukratisk mareridt de skal igennem for at opretholde og forlænge arbejdstilladelserne


Publiceret i Østbirk Avis og Vejle Amts Folkeblad 12. marts 2022 samt Ugeavisen Skanderborg 24. marts 2022

Læserbrev: Nu skal minister Mattias Tesfaye give en hjælpende hånd til vores virksomheder, som har ukrainske ansatte.Deres dygtige medarbejdere er taget hjem, og det er fuldt forståeligt. De ønsker at forsvare deres fædreland.

Vores danske virksomheder hjælper deres ansatte alt det, de kan, og står parat til at modtage de ukrainske medarbejdere, når de forhåbentlig snart kommer tilbage.

Det er vel at mærke ikke billig arbejdskraft, men højt skattede eksperter vi taler om her. Vores danske virksomheder er afhængige af deres ansatte og den særlige ekspertise, de har.

Problemet er, at de ukrainske ansatte typisk er i Danmark på en arbejds- og opholdstilladelse, udstedt af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri).

Det er et meget langsommeligt apparat. Virksomheder, der er afhængige af at få faglighed fra udlandet, skal udbetale minimum 24.000 kr. alle årets måneder for at opretholde arbejds- og opholdstilladelsen.

Vores danske virksomheder kan i normale tider håndtere de krav, men der er tale om et forhindringsløb.

Virksomhederne oplever ved simple forlængelser af arbejds- og opholdstilladelser, at der snildt går fra syv til 11 måneder.

Samtidig må virksomhederne ikke søge forlængelse tidligere end tre måneder før udløb. Det vil typisk indebære, at tilladelserne udløber, inden forlængelsen er sagsbehandlet. Disse vanvittige forløb gælder også ansatte, som har været ansat i virksomhederne i flere år.

Siri er således i en konstant tilstand af underbemanding. Konsekvensen er, at virksomhederne i den nuværende situation er bange for, hvilket bureaukratisk mareridt de skal igennem for at opretholde og forlænge arbejdstilladelserne for deres ukrainske ekspertise.

Virksomhederne har kun det ønske at fastholde de ukrainske ansatte og holde døren åben for dem, når de kan vende tilbage til Danmark.

Virksomhederne har kun det ønske at fastholde de ukrainske ansatte og holde døren åben for dem, når de kan vende tilbage til Danmark.

Vil det være muligt for ministeren at agere agilt i den ekstraordinære situation og træde hjælpende til overfor tragedien, der har ramt Europa?!

Virksomhederne har brug for en dispensation, sådan at de kan håbe på deres ansattes tilbagevenden.

Der skal ske en 180 graders vending. Det er vores virksomheder, der er vigtige – ikke angsten for international arbejdskraft.

2 kommentarer

  1. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *