Ghettoer. Dumt at banke folk oven i hovedet og samtidig skære ned

  • Århus Stiftstidende, 13. december 2021

DEBAT: Kært barn har mange navne; ghettoliste eller parallelsamfunds-liste. Men etnicitetskravet er der stadig, hvilket er internationalt kritiseret og ikke værdigt.

Jeg havde således i sommer besøg af en EU-delegation fra Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance (ECRI) under Europarådet. De udtrykte stor bekymring for netop dette element i ghettoaftalen.

Den sidste nye opfindelse fra regeringen er forebyggelsesområder, hvor der er mindst 1.000 beboere, og hvor andelen af indvandrere og efterkommere med ikkevestlig oprindelse overstiger 30 procent. Samtidig skal områderne opfylde to af fire kriterier vedrørende beskæftigelse, uddannelse, indkomst og kriminalitet.

Ghettopakkens nedrivningskoncept udrulles også til de nye forebyggelsesområder.

Boligministeren kan således godkende nedrivning af almene boliger, når der er væsentlige boligsociale udfordringer. Nedrivning er dog kun en mulighed, som kan besluttes lokalt, og vil kun kunne ske, når både kommunalbestyrelsen og boligorganisationen er enige i, at der er behov for strategiske nedrivninger.

Radikale Venstre er selvfølgelig lodret imod og har stemt nej til det lovforslag.

Regeringen mener, at ghettoplanen har virket og en udvidelse vil være endnu bedre.

Men det er i realiteten kun mere stigmatisering og faldende huspriser til følge for de kvarterer, som ligger i nærheden af de nye forebyggelsesområder.

Og ja, den boligsociale indsats har virket i områderne omfattet af ghettoaftalen. Vi ved, at den boligsociale indsats har gjort en kæmpe forskel med noget så lavpraktisk som at sørge for, at de unge får et fritidsjob.

Når man taler med de unge, har det vist sig, at fritidsjobbet giver et fællesskab med samfundet og arbejdspladsen i stedet for fællesskabet på gaden.

Den indsats kan vi dog sagtens udføre uden at sætte ghettolister op. Regeringen er selvklart uenig og har tværtimod sammen med sine støttepartier på dette område i stedet skåret ned på den boligsociale indsats med 100 millioner kroner om året. Hvor er det dumt at banke folk oven i hovedet og samtidig skære indsatsen ned.

1 kommentar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *