Aftale sikrer 22.000 flere almene boliger

Nordjyske Stiftstidende Aalborg, 27. november 2021

INDLAND: Det skal være muligt at bo i de større danske byer, selv om man har en helt almindelig lønindkomst.

Det er hensigten bag en aftale om almene boliger, som regeringen fredag indgik med SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

Aftalen betyder, at der i de kommende år bliver 22.000 flere almene boliger, fortæller bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S).

  • Samtidig vil vi næste år gå ud og sætte huslejen ned med et par tusind kroner i nogle almene boliger, når loven træder i kraft, siger han.

Aftalen gør, at ”almindelige mennesker kan bo rundt om i landet, også de steder, hvor det i dag er dyrt for folk at bo”, lyder det.

  • Vi tror, det er afgørende for, at vi får samfundet til at hænge sammen, siger han.

Partierne er enige om at afsætte 10 milliarder kroner til flere almene boliger frem mod 2035. Pengene kommer fra Nybyggerifonden, hvor beboere i almene boligafdelinger har indbetalt penge siden 1999.

Pengene skal gå til en nyoprettet fond, Fonden for blandede byer.

I interesseorganisationen BL – Danmarks Almene Boliger er viceadministrerende direktør Solveig Råberg Tingey positiv over flere af aftalens initiativer.

Blandt andet får de almene boligselskaber mulighed for at få tilskud til at købe byggegrunde for eksempel i de store byer, hvor grundpriserne ellers er for høje.

  • Med den her aftale vil det være muligt at få et tilskud, så man også kan bygge almene boliger på nogle af de attraktive byggegrunde.
  • Der bliver også en god mulighed for at omdanne nogle af de eksisterende og tomme erhvervslejemål til almene boliger. Det vil være medvirkende til også at udnytte den eksisterende boligmasse til almene boliger, siger hun.

Det kan ifølge aftalen være for eksempel hoteller, kontorbygninger, offentlige bygninger og private lejeboliger, der med støtte fra en pulje kan opkøbes.

I aftalen er der også fokus på at få flere helt billige boliger. Huslejen sættes ned i 1800 eksisterende almene boliger, mens der opføres 2250 nye særligt billige boliger, som kommunerne vil have fuld anvisningsret til.

Det bliver boliger med en husleje på højest 3500 kroner per måned. Flere af partierne bag aftalen lægger vægt på, at det vil gøre en forskel for at bekæmpe hjemløshed.

Og i Rådet for Socialt Udsatte er der ros for på den måde at sammentænke social- og boligpolitik.

  • Dermed er aftalen et nybrud i socialpolitikken i Danmark, hvor et flertal af Folketingets partier viser, at de har lyttet til organisationer, fagfolk og borgernes opråb om, hvad der virker, og hvad der ikke virker på socialområdet.

Det siger formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Vibe Klarup, i en kommentar.

Regeringens støtteparti Radikale Venster har valgt at stå uden for aftalen. Partiet havde gerne set mere fokus på bæredygtigt byggeri.

  • Vi er som bekendt også imod ghettopakken, hvor almennyttige boliger rives ned. Derfor virker det mystisk at bygge nye lige bagefter. – Det havde været langt mere bæredygtigt og klimavenligt at renovere og optimere de eksisterende boliger i stedet for at rive ned og bygge op, siger partiets boligordfører, Susan Kronborg.
    Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) præsenterede den nye boligpakke på et pressemøde fredag.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *