Regeringens plan om urørt hav er ikke god nok

Publiceret Aarhus Stiftstidende 6. april 2021

DEBAT: Regeringen har meget skuffende lagt ud med en plan om fire procent urørt hav.

Målsætningerne i EU’s biodiversitetsstrategi er 10 procent strengt beskyttet hav (urørt hav) – og det er selvfølgelig et ønske, vi vil bringe til forhandlingsbordet.

Det er godt, at regeringen har haftet ønske om at finde plads til dyrebeskyttelse og CO2-læring. Men det er landet på kun fire procent nye områder strengt beskyttet hav med forbud mod bundtrawl.

Radikales indgangsvinkel er at tage udgangspunkt i forskningen. Ny forskning viser således, at bundtrawl er ekstremt skadeligt for klimaet. Fiskeri med bundtrawl er ansvarlig for kulstof-emissioner svarende til emissionerne fra vores flytrafik. Andre undersøgelser viser, at fredning vil kunne øge fiskernes fangster med mange millioner ton.

Radikale er meget opmærksom på, at fi-skerierhvervet har det svært efter brexit, men hvis fredning faktisk kan ende med flere fisk, må vi tage forskningen i ed. Danmarks Fiskeriforening har jo også givet sit eget udspil sammen med Danmarks Naturfredningsforening.

Og det er da tankevækkende, at deres udspil er på 10 procent og altså højere end regeringens fire procent.

Jeg har derfor som fiskeriordfører sagt, at det jo for det første er rigtig interessant, hvor meget hav der egentlig samlet set er strengt beskyttet. Vi har nemlig kun fået at vide, at de fire procent er nye områder uden bundtrawl.

Allerede eksisterende urørt hav er der ikke tal på endnu.

For det andet har jeg fremhævet, at vi i Radikale Venstre bliver nødt til kræve et strengt beskyttet areal uden bundtrawl på mere end samlet 10 procent.

Så ja, regeringen er klar med sin havplan.

Men vi i Radikale Venstre er også klar med vores havplan – vel at mærke sammen med Dansk Folkeparti. Martin Lidegaard (R) og Morten Messerschmidt (DF) har således længe arbejdet på en havplan.

Når der er CO2-emission med bundtrawl svarende til flytrafikkens emission – og når fredning kan medføre flere fisk -så må beskyttelsesprocenten altså skulle være højere end både regeringens fire procent og EU’s 10 procent.

1 kommentar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *