Klimaet truer, men forskning er løsningen

Debatindlæg publiceret den 9. november 2018 i SamsøPosten, Samso.dk og den 11. november 2018 i Horsens Folkeblad, den 13. november i Uge-Bladet Skanderborg, den 17. november 2018 i Jyllandsposten, den 18. november i Østbirk Avis samt den 21. november 2018 i Midtjyllands Avis.

Debatindlæg “Klimaet truer, men forskning er løsningen”

Af Susan Kronborg, folketingskandidat for Radikale Venstre Østjylland

Klimaet truer, men forskning er løsningen   

Af Susan Kronborg

Folketingskandidat for Radikale Venstre i Skanderborg – Odder – Samsø

Klimaet truer FN`s Klimapanel fremkommer jævnligt med nye, stadig mere ildevarslende, advarsler om konsekvenserne af vores fortsatte udledning af drivhusgasser.

”Kun en tåbe frygter ikke klimaet”, og det er derfor afgørende, at vi sætter ind, nationalt som internationalt, og søger de løsninger der belaster kloden mindst muligt.

Det behøver ikke nødvendigvis at være en vej alene belagt med afsavn: Forskning og innovation kan bane vejen for nye, klimavenlige metoder der sikrer en fortsat stigende velfærd, ikke mindst for den del af jordens befolkning der ikke har været med luksuslineren ”industrialisering”.

Men det kræver omfattende forskning, innovation af nye metoder, og modige tiltag fra de politiske beslutningstagere.

Danske virksomheder og forskningsinstitutioner har i denne sammenhæng oparbejdet en endog særdeles betydelig knowhow, og det er afgørende der er politisk vilje til fortsat at fastholde den status: Den vilje har vi i Radikale Venstre!

Det er min politiske vision, at Danmark fortsat skal være en førende aktør indenfor vind- og solkraft. Nye solcelletyper er på vej som integreres i tage og vinduer, men der er brug for regelforenkling for solcelleanlæg og afregningsmodeller som virker fremmende for anvendelsen af solceller. En sådan regelforenkling står højt på min politiske dagsorden.

Den danske eksport af vandteknologi skal vi også være opmærksomme på. 

Jeg havde den store oplevelse at besøge Climate Challenge 2018 og høre om Klimatorium ved direktør Lars Holmegaard. Hele deres koncept om Klima er baseret på en quadroble helix – hvor offentlig ejede virksomheder har udfordringerne. Universitets-verdenen hjælper med løsninger. Private virksomheder sætter løsningerne i produktion. Viden bliver til arbejdspladser. Det giver mulighed for vækst og eksport og civilsamfundet kan bruge løsningerne. Der er 3.000 milliarder kr. for markedet for vandteknologi – bare til illustration er der 1.000 milliarder i marked for vindteknologi.

C2C coast to coast er støttet af EU med 24 projekter og 3 milliarder i projekt værdi. Det indebærer klimaløsninger og klima jobs indenfor alle erhverv. Vi har således 2 fyrtårne: Klimatorium i Lemvig og AquaGlobe i Skanderborg.

Jeg vil sikre vandteknologi de bedst mulige vilkår. I den forbindelse skal folketinget i gang med en samlet klimalovgivning! Det skaber danske arbejdspladser og samtidig klimaløsninger i de lande, som importerer vores varer og know how.

Vi skal også sikre forskning i, og produktion af klimateknologi, til gavn for klimaet, og mere prosaisk, til gavn for vores arbejdspladser og eksport. Samtidig vil forskning resultere i et bedre miljø hos de lande, som køber vores teknologi. 

Endelig skal vi naturligvis understøtte visionære klimatiltag i FN og EU, herunder tale med en ambitiøs stemme.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *