I det mindste har vi rent drikkevand. Eller?!

Debatindlæg publiceret i JP Aarhus den 7. august 2018.

I det mindste har vi rent drikkevand. Eller?!

Af Susan Kronborg

Folketingskandidat, Radikale Venstre Skanderborg – Odder – Samsø

DRIKKEVANDNå, men i det mindste har vi rent drikkevand. Eller?!

Det har vist sig, at rester fra et roesprøjtemiddel som var i brug for mange år siden, er fundet i flere hundrede vandboringer i Danmark. Det er ved en tilfældighed opdaget og er taget med i analysen af vores drikkevand. Jeg mener derfor, at vi skal overveje hvilke andre bekæmpelsesmidler – der nu er forbudt, men også kan være i grundvandet -, hvis vi leder efter det. Senest har vi hørt om signifikant forhøjet risiko for sclerose, for dem som er født i Aarhus og at der overvejes en forbindelse til drikkevandet.

Så vi har alle et ansvar for at passe på vores grundvand. I Østjylland har vi nogen af Danmarks reneste søer. Men der er til stadighed brug for lovgivning for at sikre vi alle fortsat har adgang til rent drikkevand. Vi kan i Danmark være stolte af, at vi allerede i 1926 fik en vandforsyningslov og er et foregangsland, når det gælder forvaltningen af grundvandet. Den position som foregangsland betyder, at vi har en forskning og viden ved fx GEUS og Aarhus Universitet, der kan anvendes af den offentlige sektor, virksomheder og også i andre lande særligt mht at lokalisere, hvor vandressourcerne ligger i undergrunden.

FN’s eksperter forudser således, at om blot 10-12 år vil halvdelen af verdens befolkning mangle adgang til rent vand.

Vi skal derfor fortsætte med at forske og tænke vand i helt nye baner.

AquaGlobe, der er etableret af det kommunale Skanderborg Forsyning A/S, er også et videnscenter for vandteknologi. Her afprøves ny teknologi i samarbejde med og til gavn for dansk industri. Og ikke mindst i Østjylland ligger en række virksomheder, der er førende på verdensplan indenfor vandteknologi – som Grundfos i Bjerringbro, AVK i Galten og Kamstrup i Stilling.

Af andre meget spændende tiltag er håndtering af den stigende mængde regnvand, som skyldes klimaforandringerne. Her kan nævnes “klimavejen”, som er en del af et forskningsprojekt hos VIA University College Horsens. Den slags løsninger som “klimaveje” -, hvor en særlig asfalt tillader regnvandet at trænge igennem – skal vi sørge for at støtte op om!

Vi skal altså løbende holde øje med mulighederne. Og de skal selvfølgelig udrulles og anvendes andre steder i Danmark for at håndtere klimaforandringerne og bevare vores rene drikkevand!

3 kommentarer

  1. BTC may be the latest or last chance to get rich in this era. It will reach $200000 next year or the next year.

    BTC has increased 20 times in the last year, and other coins have increased 800 times!!!

    Think about only $2 a few years ago. Come to the world’s largest and safest virtual currency exchange Binance to Get free rewards. Don’t miss the most important opportunity in life!!!

    https://hi.switchy.io/91xl

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *