Parallelsamfundsliste skrumper til 12

Nordjyske Stiftstidende Aalborg 2. december 2021

INDLAND: Igen i år falder antallet af boligområder, som opfylder kriterierne for at stå på listen over parallelsamfund – tidligere kendt som ghettolisten.Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) mener, at man kan se, at initiativerne, som blev vedtaget i ghettopakken i 2018 virker.

– Vi opnår nogle ting, som vi ikke før er lykkedes med. Man har haft indsatser i udsatte boligområder siden 1993, og nu er det første gang, at vi virkelig ser, at det bevæger sig i den rigtige retning, påpeger han.

Hvis et boligområde kommer på listen over parallelsamfund, skal man eksempelvis skære ned i antallet af almene boliger som del af en udviklingsplan.

At parallelsamfundslisten – og de tiltag der følger med – har sin berettigelse er et af regeringens støttepartier, SF, enig i.

– Vi kan se, at med de tiltag der har været, så har vi også formået at forbedre de områder, og mange er også røget af listen, siger partiets boligordfører, Halime Oguz.

SF var det eneste støtteparti for regeringen, som var med i aftalen om parallelsamfund, som regeringen indgik i juni. Her var det blandt andet vigtigt at få ændret navnet på listen, fortæller Halime Oguz.

Det mener også Kaare Dybvad Bek er det rigtige valg.

– For mig personligt handlede det om, at jeg synes, at begrebet ghetto er misvisende i forhold til, hvad det er for nogle boligområder, siger han.

Det nye navn ændrer dog ikke på det faktum, at regeringens to andre støttepartier – Enhedslisten og De Radikale – har et køligt forhold til listen.

– Man skulle ophæve den lovgivning, der pålægger, at man laver de her lister, og i stedet bruge ressourcerne på at hjælpe de mennesker, der bor i områder, hvor der er sociale problemer, siger Enhedslistens boligordfører, Søren Egge Rasmussen.

Både Enhedslisten og De Radikale finder etnicitetskravet problematisk.

Det betyder, at hvis et boligområde har mere end 50 procent ikkevestlige indvandrere og efterkommere, lever det op til et af kravene for et parallelsamfund.

– Jeg talte så sent som i sommer med en delegation fra EU, og de er også meget bekymrede, siger De Radikales boligordfører Susan Kronborg.

Der er stadig ingen nordjyske boligområder på listen.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *