Psykiatrien skal op på europæisk niveau

Publiceret i Horsens Folkeblad den 3. juni 2019

Psykiatrien skal op på europæisk niveau

Af Susan Kronborg Folketingskandidat for Radikale Venstre i Østjylland

Siden omlægningen af distriktspsykiatrien tilbage i slutfirserne, har man som måbende tilskuer kunne bevidne et område, der burde være højt prioriteret, falde sammen, med talrige lappeløsninger, manglende sengepladser, og manglende tilbud om reel længerevarende behandling.

Konsekvensen har været et stadig stigende antal reelt ubehandlede syge, og et stigende antal akutte indlæggelser på såkaldt røde papirer.

I februar i år kunne en psykolog på Skejby Hospital således berette om et stigende antal indlæggelser på ”røde og gule papirer” i de seneste 10 år.

At der er tale om et udsultet sundhedsområde illustreres derved, at skulle Danmark alene leve op til gennemsnittet i EU, skulle der anvendes 1 milliard kroner ekstra om året.

Man kunne få den tanke, at besparelserne og nedprioriteringen alene sker på det psykiatriske område, fordi patienterne ikke har ressourcerne til at protestere: De lider i tavshed, og det er så overladt til de i forvejen stærkt belastede pårørende, og disses foreninger, at råbe op.

På trods af, at der er gode resultater med lokalpsykiatrien, som bidrager afgørende til behandling og støtte, er det ikke fyldestgørende.

Jeg vil derfor arbejde utrætteligt for at området tilføres yderligere midler, al tåbelige tabuer nedbrydes, der er jo i realiteten tale om en folkesygdom, ifølge tal fra Psykiatrifonden får cirka 20 % danskerne problemer med det mentale helbred i løbet af et år, og området får den fokus og politisk velvilje som vi alle har fortjent.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *